Pekka-Juhani Elomaa

Sosiaaliasiat auki, kuten verotiedot


Sosiaaliasiat auki, kuten verotiedot

Iltalehden pääkirjoituksessa 3.9. oli sitten sekoitettu oikein kunnolla paljon puhuttaneet sosiaalivaroin ostettavat luksus lasten kärryt ja jihadisti-isis terroristi joukkoihin lähteneitä maahanmuuttajiamme. Kirjoitus antoi ymmärtää, että kun maahanmuuttajilla on niin vaikeaa kotiutua maahamme, niin ei törkitä mehiläispesää enempää, varsinkaan tällaisilla mielikuvilla, että tarinan Somali rouva saisi jotenkin enemmän sosiaalirahojamme kuin apua tarvitseva kantasuomalainen, lisäksi kolmenkuukauden ikäisen somali vauvan päälle on heitetty limsaa. Voiko pääkirjoitus enää huonompi olla?

Kansanedustaja Pia Kauma (kok) oli aivan aiheellisesti yrittänyt avata tämän maahanmuuttajia koskevan sosiaalikulu asian, joka on yleensä ollut meidän perussuomalaisten ristinä. Edustaja Kaumalla on ollut varmasti faktatietoa Espoon sosiaalikuluista, jotka koskevat maahan muuttajia, onhan hän Espoon valtuutettu. Nyt tullaan kuitenkin asian ytimeen eli asioiden salaamiseen ja veivaamiseen.

Lehdistön ja journalismin tärkein tehtävä mielestäni on tutkia, että kuka/mikä on se käärme sosiaaliraha paratiisissa. Nyt on toimittu täysin päinvastoin. Hyssytellään ja otsikot ovat tyyliin ”selvitimme totuuden lasten rattaista”.  Vaikka kysymys kuuluu: onko sillä veron maksajan verenpaineelle merkitystä jos pakolainen matkustaa toistuvasti lomalle maahan josta on paennut tai ostaa 1000 euron lastenrattaat ”omista” rahoistaan. On sillä. Jos sosiaalivaroin elävällä perheellä on varaa ostaa 1000 euron lastenrattaat on systeemi väärä ja epäoikeudenmukainen, riippumatta siitä mikä on ollut avustuksen suuruus kohdistuen rattaisiin.

Olen kuullut erittäin epäluotettavalta taholta, että täällä Turun omistamissa vuokrataloissa olisi joillain asukkailla aivan uusi kikka saada lisää rahaa. Se toimii näin: Perheen isä ei ole kirjoilla asunnossa jossa hän perheineen asuu, vaan hänellä on oma asunto jota hän vuokraa pimeästi, samalla kun vaimo saa korotettuna kaikki tuet, koska on ”yksinhuoltaja”.  Tämän täysin epäluotettavan esimerkin voimalla olisi myös täällä Turussa olisi tehtävä täydellinen muutos avustuksien jakamisessa. Olisi ryhdyttävä jakamaan ruokaa, vaatteita ja kuponkeja. Ei käteistä rahaa.

Ehdotankin lainsäätäjillemme ihmettelyn sijaan nopeaa lain muutos meininkiä, jotensakin niin, että kaikki sosiaalivaroin maksettavat rahansiirrot tulevat julkisiksi. Eritellä pitäisi perustuet ja harkinnanvaraiset, myöskin vuokrat yms. erikseen korvattavat menot pitäisi kirjata kyseisen henkilön tuloiksi. Tiedämmehän naapurimmekin ansiot, kun käymme verottajan sivuilla ne katsomassa. Uskon, että tällä muutoksella saataisiin tosin aikaan lähinnä mellakoita, kun kansa näkisi todelliset summat, mutta totuus sattuu joskus. Voin olla väärässäkin, ehkä kaikki on reilua, kuin Lieksassa ja koko kohu on vain ukkojen ja akkojen pahansuopaista juoruilua.

Pekka-Juhani Elomaa(ps)

Kirjoittaja on Turun Portsassa asuva tapahtumia tarkkaileva merimies

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat