Pekka-Juhani Elomaa

Mikä meitä liikuttaa?

(Kirjoitus julkaistu myös TurunSanomissa 9.12.2014)

Elettiin vuotta 2001, jolloin Altia Oy eli valtio myi jälleen kansallisomaisuuttamme eli Finlandia Vodkan amerikkalaisille. Rakas Koskenkorva-tuotemerkkimme oli mennä siinä kylkiäisinä ilmaiseksi, elleivät valveutuneet kansalaiset olisi asiaa huomanneet. Liikettä kutsuttiin Pro Koskenkorvaksi.

Samoihin aikoihin myös Kemira pilkottiin ja myytiin ihmeellisten kiekuroiden kautta norjalaisille. On puhuttu jopa 20–30 miljardin omaisuudesta, joka myytiin naurettavan halvalla eli noin 200 miljoonalla.

Hallitus, pääministeri Lipposen (sd) johdolla näytti kaikelle vihreää valoa. Mukana oli silloin kokoomuksen Niinistö, Häkämies ja Koskinen. Vihreistä Hassi ja Soininvaara. Sitten pakolliset Vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimes ja Rkp:n Eva Biaudet.

Nyt kun katsomme tätä listaa ja vertaamme tilannetta tähän päivään, menee kylmät väreet varpaista korviin koska tajuamme, että sama touhu jatkuu. Mitään ei ole opittu.

Kansalaiset eivät ikävä kyllä jaksa tehdä Pro-liikkeitä joka ainoasta asiasta, kun päättäjät miettivät ainoastaan miten saisivat kavereilleen parempia virkoja tai muuten vaan kaivavat poteroja pää alaspäin.

Virstan päässä tästä hetkestä on kohtalon hetket kansallisomaisuudellemme. Tärkeimmät mainitakseni niitä ovat metsät, pohjavesivarannot, kaivosoikeudet ja eläkevarantomme.

Totuus on se, että mitään näistä ei ole suojattu ulkomaiselta muilutukselta, koska jos katsomme taaksepäin hintoja, joilla olemme myyneet isiemme omaisuutta ja tietotaitoa, ne ovat olleet naurettavia.

Paras diili, mihin ovat pystyneet, oli aikoinaan Neuvostoliittoon myymämme toppatakit. Se oli kuitenkin aika helppoa, koska kokoja oli vain kaksi: miesten ja naisten.

Meitä suomalaisia liikuttaa siis jotensakin vain viinaan liittyvät asiat. Olimme silloinkin vuonna 2001 niin ylpeitä, kun Pro Koskenkorva onnistui. Olin minäkin silloin oikeasti ylpeä, ettei kossu mennyt Amerikkaan.

Kummallisinta kuitenkin on, että mitään Pro-liikettä ei ole kuulunut, vaikka eläkeikämme juuri pomppasi 65 ikävuoteen tai Nokialla valmistetaan taas kumisaappaita.

Pro-pellet ja hölmöt pois eduskunnasta 2015. Tämä olisi ihan kiva tulevia sukupolvia ajatellen, vai mitä?

Pekka-Juhani Elomaa

Tapahtumia tarkkaileva merimies ja pienten lasten isä Turun Portsasta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat