Pekka-Juhani Elomaa

Ei tietenkään kivaa

 

 

( julkaistu kolumnina myös Turun Sanomissa 18.6.2015)

 

Uutta hallitusta ei ollut edes vielä nimetty ministereineen, kun vanhat ökyt jo haukkuivat ja manasivat se alimpaan tuonelaan. 

Ilkka Kantolakin (sd) kirjoitti (TS Mielipiteet 3.6.) Perussuomalaisten takinkäännöstä lapsilisien leikkauksesta, vaikka kukaan ei ole vielä nähnyt, leikataanko niitä ja miten? Kantola on jo unohtanut, ketä hallituksessa istui, kun niitä viimeksi leikattiin juustohöylällä.

Paavo Arhinmäki (vas) on ehkä käsittämättömin persoona koko huutosakissa. Mies istui itse ministerinä päättämässä näitä silloin riittämättömiä päätöksiä, joita nyt sitten maksamme tuplasti. 

Ei tietenkään ole kivaa nykyisen opposition huomata, että entinen oppositio oli silloin oikeassa ja nyt sattuu sitten niin paljon, että lyhytmuisti on hävinnyt kokonaan.

On sitten eri asia, ovatko kaikki nyt suunnitellut leikkaukset kenenkään pienen ihmisen mielestä järkeviä tai edes mahdollisia.

Lapsilisistä kirjoitin jo vuonna 2012, että ei niitä yli 80 000 euroa tienaava perhe tarvitse. Osoitin kirjoitukseni silloin ministeri Räsäselle, joka lopetti liikkuvan poliisin 17 miljoonan euron säästön takia. 

Lapsilisistä säästöä olisi tullut yli 400 miljoonaa euroa, kun se olisi lopetettu yli 80 000 euroa tienaavilta ta-louksilta. Siinä olisi voitu liikkuva poliisikin säilyttää ja kevyesti.

Asuntolainojen korkovähennys sattuu juuri meihin tavallisiin duunareihin. Olisiko kuitenkin tärkeämpää, että kansalaisilla on varaa maksaa kotinsa kuin autonsa, noin niin kuin verotuksellisesti vinkkinä vain.

Ansiosidonnainen korvaus on työssäkäyvän palkansaajan ja pienyrittäjän maksama vakuutus itselleen ja vielä etukäteen maksettu. On vaikea käsittää, millä matematiikalla tai oikeustajulla sitä voitaisiin lyhentää tai poistaa?

Päinvastoin, ansiosidonnaista korvausta pitäisi kehittää ja se pitäisi kuulua kaikille työssäkäyville, koska maksat veron luonteisesti maksuja siitä vakuutuksesta, eikä vain kassojen asiakkaille. Näin myös Islannissa tapahtuu, eikä sielläkään kai ihan kukkaro kunnossa ole.

Ei kansalla tietenkään ole kivaa, kun lunta tulee tupaan, mutta myös aurinkoa näkyy jo vähän. Kärpäset surraavat ja hyttyset inisee. Isot poliittiset vanhat paarmat voisivat katsoa peiliin ja olla hiljaa ainakin siihen asti, kunnes jotain oikeasti tapahtuu.

Mielestäni pääasia on, ettei nälkään kuolla ja vielä se Suomen leijona välillä muriseekin.

 

Juhannus terveisin P-J Elomaa (ps)

Turun Portsassa asuva merimies ja pienten lasten isä

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat