Pekka-Juhani Elomaa

Maallikko on huolissaan

Julkaistu myös Turun Sanomissa 28.6.2016

Asianajajaliiton uusi puheenjohtaja oli siitä huolissaan, että suomalaisilla ei ole mahdollisuutta viedä riitojaan tuomioistuimeen niiden kalleuden takia (HS 10.6.), jolloin ajattelin, että onpa aikoihin eletty! Lakimiesten edustaja toteaa, että lakimiehet laskuttavat liikaa.

Näin se ikävä kyllä on.

Olisiko luova ratkaisu, että näihin hometalo-, vakuutusyhtiö-, rahoituslaitos- ja avioeroriitoihin perustettaisiin ”kotitalousoikeus”, jossa aina olisi myös maallikkotuomareita eli lautamiehiä?

Sen sijaan, että tavallisen kansan riveistä muodostuva edullinen ja ikivanha lautamiessysteemi halutaan joissain piireissä lopettaa, olisikin ehkä hyvä kääntää asia täysin toisin päin. Mikä olisi sen oikeudenmukaisempaa ja edullisempaa kuin se, että esimerkiksi vakuutusyhtiön lakimiesarmeija toteaisi oikeussalissa olevan myös tavallisia ihmisiä, joilla olisi yhdessä tuomarin kanssa valta tehdä riidasta lopullinen päätös siltä istumalta? Erikseen vielä kohtuullistettaisiin asioita niin, että valitusoikeutta ei ole näissä riita asioissa hoviin eikä kuninkaalle.

Tämän takia myös sopiminen näissä riita asioissa lisääntyisi räjähdysmäisesti. Oikeudenkäyntikulut jaetaan edellä mainituissa riita-asioissa tietysti asianomistajien liikevaihdon tai veroäyrin mukaan.

Jos siis ymmärsin oikein Asianajajaliiton puheenjohtajan suuren huolen, niin tässä olisi yksi maallikon ratkaisu. Lisäksi lakimiesten huoli pienen ihmisen oikeusturvasta pienenisi huomattavasti.

Suomessa keskimääräinen oikeusturvavakuutus on 7–8 tuhannen euron luokkaa, ja tuntuu olevan ihme, jos sen nopeasti onnistuu saamaan käyttöönsä vakuutusyhtiöltä, kun oikeusavun tarve tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Vakuutuslakeja ja -ehtoja pitäisi siis muuttaa siihen suuntaan, että vakuutus, jota maksat, korvaa vaikka häviät tai käytät vakuutusta sen myöntäjää vastaan. Ymmärrän, miksi ihmisistä tuntuu, että vakuutusmaksujen maksaminen on kuin lottoa laittaisi menemään.

Vakuutusyhtiöiden suppeaa tarjontaa voi myös ihmetellä. Miksei ole erikseen asuntokaupoissa otettavaa hometalovakuutusta tai nuorelle parille avioerovakuutusta, että saataisiin edes hääjuhlat maksettua?

Niin kuin aina, tämän tyyppiset raikkaat kansanvallan ja oikeuskäytännön ideat herättävät riemunkiljahduksia, varsinkin vakuutusyhtiöiden, raha-laitosten ja heidän lakimiestensä keskuudessa.

Pekka-Juhani Elomaa (PS)

Kirjoittaja on tapahtumia tarkkaileva merimies Turun Portsasta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat